Emo-eten

Emo-eten, of emotioneel eten, houdt in dat mensen voedsel eten als reactie op hun emoties, zoals stress, verdriet, verveling of frustratie, in plaats vanwege honger. Het kan een manier zijn om troost te zoeken of emotionele spanning trachten te verlichten. Het kan leiden tot overmatig eten, ongezonde eetgewoonten en overgewicht.

 

Zowel positieve als negatieve emoties kunnen emo-eten veroorzaken. In de zin van negatieve emoties ‘demp’ je als het ware je gevoelens met eten. Daarom noemen we het ook wel troosteten of comfortfood. Anderzijds sturen positieve emoties je eetgedrag ook aan. Denk bijvoorbeeld aan vrolijke gelegenheden zoals een huwelijk, verjaardag, geboorte, … die vaak gepaard gaan met eten. Bijkomend stimuleren positieve emoties de aanmaak van het hongerremmende hormoon catecholamine niet, waardoor je meer gaat eten.

 

In mijn praktijk gaan we tijdens dit traject samen op zoek naar wat voor jou onderliggende oorzaken zijn, en waarom het zo moeilijk is om snoepen of snacken onder controle te krijgen. We zoeken naar inzichten in bepaalde gewoontes, patronen en behoeftes.

 

Emo eten aanpakken zonder naar de onderliggende oorzaken te kijken werkt op lange termijn niet. Aan de hand van eenvoudige opdrachten word je tijdens deze sessies stap voor stap geholpen om los te komen van emotioneel eten, weg van de vicieuze circel waarin je terecht gekomen bent.

 

Waar kan ik jou specifiek mee helpen:

  • Onderscheid maken tussen emo-eten en honger hebben
  • Signalen van emo-eten erkennen
  • Eten om je lichaam en geest te voeden op een positieve manier
  • Voedingsschema’s opstellen om emo-eten te vermijden
  • ...

 

Wil je graag een afspraak?

Dit kan via de online agenda of bel 0476 630 801